welkom@hollandfoodservice.nl |024-3776935 |   Direct bestellen:    Lekker Verantwoord  Internet Bestel  Klantenservice

GGzE

Gezond en lekker vers koken bij GGzE

‘Goede zorg begint bij gezond eten’

GGzE biedt hulp en ondersteuning aan mensen met bijzondere psychiatrische problemen in de regio Eindhoven en De Kempen. Mario Bouwmans en Marcha van de Meulengraaf, Procescoördinatoren Food & Beverage bij GGzE zijn verantwoordelijk voor het eten en drinken binnen GGzE. De organisatie werkt al een aantal jaren naar tevredenheid samen met Holland Food Service. Mario en Marcha gaan vers koken en gezond eten en drinken nog meer stimuleren in 2017. Draagvlak van binnenuit en cliëntparticipatie creëren zijn daarbij een rode draad.

Marcha van de Meulengraaf en Mario Bouwmans van GGzE‘Wij hebben de leukste baan binnen GGzE. Want elke dag is anders en van lekker en gezond eten en drinken gaat ons hart sneller kloppen,’ aldus Mario. ‘Wij krijgen steeds meer vragen over gezond eten. Het leeft in de maatschappij en dus ook bij onze medewerkers en cliënten. Kijk maar naar de vele kookprogramma’s die er op televisie en het internet zijn. Als onze cliënten terugkeren in de maatschappij begeleiden wij hen daarbij. Wij willen onze cliënten leren: Hoe zorg je nu goed voor jezelf?’ Marcha vult aan: ‘Wij hebben veel jonge cliënten die nog een heel leven voor zich hebben. Daarom geven wij ze ook voorlichting over een gezonde leefstijl en de bijbehorende vaardigheden. Daarbij gaat het niet alleen om kennis van gezond eten en drinken en koken, maar bijvoorbeeld ook over budgettering. Hoe je gezond kunt koken met een beperkt budget.’

Op afdelingen waar nu een aantal maanden intensief gekookt wordt met cliënten is te zien dat het heel goed gaat met de cliënten. Er is bijvoorbeeld minder agressie. Mario: ‘Je hebt een heel ander gesprek als je samen het eten maakt en aan tafel zit met een mede-cliënt in plaats van in je eentje voor de TV.’

Lekker Verantwoord van Holland Food Service is een laagdrempelig platform dat onze medewerkers en cliënten van de kleinschalige zorg kan helpen om vers en gezond te koken en te eten.’

Zelf koken met verse ingrediënten met Lekker Verantwoord

GGzE neemt het totaalpakket af van Holland Food Service. De afdelingen bestellen via Lekker Verantwoord, het platform voor kleinschalige woonvormen van Holland Food Service.
Lekker Verantwoord biedt zowel kant-en-klare maaltijden aan als allerlei verse en panklare producten om zelf mee te koken. Momenteel wordt er met name gebruik gemaakt van kant-en-klare maaltijden. Daar moet verandering in komen, vinden Mario en Marcha. ‘De kant-en-klare maaltijden van Holland Food Service voldoen uiteraard en worden door de medewerkers en cliënten gewaardeerd,’ zegt Mario. ‘De afgelopen twee jaar hebben in het teken gestaan van het dichter bij de cliënt organiseren van het eten en drinken; op de afdelingen in plaats van een centrale productiekeuken. Dat loopt nu goed en heeft ervoor gezorgd dat de maaltijdbeleving is gestegen. De volgende stap is om zelf te gaan koken, met verse ingrediënten. Lekker Verantwoord is een laagdrempelig platform dat onze medewerkers en cliënten hierbij kan helpen.’

Passionisten

Mario en Marcha hebben zorgmedewerkers bij elkaar gebracht die een sterke motivatie hebben om actief met eten en drinken en vers koken aan de slag gaan. Deze zogenaamde ‘passionisten’ zullen een voortrekkersrol vervullen. Marcha: ‘De passionisten worden de ambassadeurs van gezond en vers koken. Door met hen in gesprek te gaan, ontdekken we waar eventuele knelpunten liggen en welke tools de medewerkers nodig. Ook kunnen ze elkaar inspireren en krijgen ze het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.’ De eerste bijeenkomst met de passionisten is heel positief ontvangen. Veelgehoord tijdens de bijeenkomst is de opluchting: ‘Ik ben niet de enige die me hiervoor wil inzetten.’ Met elkaar kunnen de passionisten een collectief vormen om van binnenuit te veranderen.’

Tijd, budget en vaardigheden

In de eerste passionistenbijeenkomst kwam naar voren dat tijd, het budget en vaardigheden de beperkende factoren zijn om met vers koken aan de slag te gaan. Ook werd duidelijk dat lang niet iedereen weet wat ‘gezond’ eten nu precies is. Marcha: ‘De eerste stap is dat we de medewerkers hierover voorlichten. Zo versturen wij tweewekelijks de nieuwbrief Puur Natuurlijk Nieuws waarin we thema’s rondom gezond eten en gezond leven behandelen, oogstupdates geven en recepten delen. Daarnaast zal Holland Food Service op een aantal afdelingen een training geven over het gebruik van Lekker Verantwoord, koken, budgettering en gezond eten. Ook met het bestaande budget en de tijd die er is kun je een gezonde maaltijd op tafel zetten. Met extra handreikingen en tips geven we de medewerkers de impuls die ze nodig hebben.’

Cliëntparticipatie

Mario en Marcha willen de komende maanden experimenteren met wat wel werkt en wat niet. In het kader van cliëntparticipatie zullen cliënten meehelpen met het bestellen en de bereiding van het eten. Om de beleving en kennis van ‘vers’ te verhogen, is er op het terrein van GGzE een moestuin aangelegd. Hier kunnen de cliënten groenten en fruit verbouwen. De moestuin is niet bedoeld om zelfvoorzienend te worden maar als werkleertraject. In het distributiecentrum op het terrein is de helft van de medewerkers een cliënt. En in de eigen koffiebranderij worden cliënten opgeleid tot bijvoorbeeld barista. Deze projecten zullen in 2017 verder worden uitgerold.

Goede zorg begint bij gezond eten

Mario en Marcha zijn positief over de uitkomst van alle inspanningen. Marcha: ‘Alles begint bij de juiste mindset bij onze medewerkers. Juist vanuit je rol als zorgmedewerker kun je met eten en drinken je cliënten een goede basis meegeven. Want goede zorg voor de gezondheid van je cliënten begint bij lekker en gezond eten en drinken. Samen met Holland Food Service zullen we met kleine stappen een solide basis leggen voor een mooie toekomst!’

Over GGzE

GGzE biedt jaarlijks zorg aan zo’n 17.000 kinderen, volwassenen en ouderen. Alle zorg en ondersteuning is erop gericht dat iemand zo goed mogelijk kan meedoen aan de maatschappij. Verreweg de meeste mensen worden ambulant geholpen, dat wil zeggen dat zij tijdens de behandeling thuis blijven wonen. Als het nodig is kunnen mensen kortere of langere tijd in de kliniek verblijven.

Gerelateerde projecten

LEAVE A REPLY

Your email address will not be published. Required fields are marked *